CC Slivnica

Carp Cup Slivnica 2010

Carp Cup Slivnica 2010 so zaznamovale neugodne vemenske razmere, ki so botrovale predčasnemu zaključku mednarodnega tekmovanja. Narasla voda je začela ogrožati vse tekmovalce, zato smo s tekmovanjem zaključili po preteku polovice, namesto po predvidenih 50-ih urah.

Petek, 17.9. 2010

Zjutraj je prenehalo deževati in vsi smo upali, da vremenska napoved in opozorila meteorologov tokrat ne bodo držala. Skoraj vse prijavljene ekipe so prispele vsaj pol ure pred začetkom žrebanja. Med srebanjem jutranje kave smo se zapletli v prijateljske pogovore, nekateri tekmovalci pa so se sprehodili po tekmovalni trasi in po tihem so upali na zmago. Žreb je potekal hitro in brez vsakih zapletov, sledili so še kratki napotki glede postavitve šotorov in parkiranja avtomobilov in tekmovalci so odšli na svoje tekmovalne prostore.

Ob večjem deževju se gladina Slivniškega jezera hitro dviguje, zato smo tekmovalcem priporočali, da postavijo svoje bivake kar se da daleč od obale. Do začetka tekmovanja so imeli dovolj časa, da pripravijo svoje vabe, poskrbijo za zaščito pred dežjem in dobro zmarkirajo dno. Ob 11.00 se je tekmovanje pričelo in vsaka ekipa se je odločila za svojo taktiko, glede hranjenja in ostalega, glede na pozicijo.

Komaj pol ure po začetku tekmovanja sem prejel klic od ekipe CT FISHERSTAMMTISCH II, ki prihaja iz sosednje Avstrije. Krap s težo 2000 g je bil prva ulovljena riba in tekmovalcema je pripadla nagrada sponzorja Trgovine KOSTEVC iz Kočevja. Ob naraščanju vode se krapi radi hranijo in sledilo je več prijemov tudi pri ostalih ekipah. Popoldan je uspelo tekmovalcema ekipe CT FISHERSTAMMTISCH 2 uloviti lepega amurja s težo 14.700 g.

Sodniki smo imeli veliko dela, tekmovalci pa še več. Več kot polovica ekip je že v prvih urah ujela krape z različnimi težami. Največ uspeha pa sta imela tekmovalca CT FZZ iz Avstrije, saj je bil njun skupen ulov že preko 50 kg. Kljub dežju sta pridno hranila in uspeh je bil neizbežen. Z užitkom sem ju gledal, kako previdno ravnata z ulovljenimi ribami.

Okrog 20.00 ure sem se ravno vrnil z zgornjega dela trase in takoj sem slišal od fantov: »Brežičana imata velikega krapa!« Takoj smo odšli do njunega mesta in stehtali prelepega krapa s težo 17.100 g. Njegova teža je na koncu zadoščala za nagrado podjetja LINTVAR, ki jo je prispeval kot sponzor za Največjo ulovljeno ribo. Krapa nismo slikali, saj je bil takoj po tehtanju izpuščen.

Ves čas smo spremljali vremensko napoved in kar s strahom čakali, kaj se bo zgodilo ponoči. Voda je hitro naraščala, zato so nekateri tekmovalci že popoldan prestavili svoje bivake stran od vode. Zaskrbljeni za varnost tekmovalcev smo sodniki večkrat preverjali kako je z ekipami. Ker smo kraparji vajeni loviti ob vsakem vremenu, ni bil nihče od tekmovalcev pretirano zaskrbljen zaradi neugodnih razmer. Ekipa CT POHORJE je imela težave z blatom na svojem prostoru, ki pa so bile zahvaljujoč dobrim škornjem in kvalitetnim oblačilom tekmovalcev obvladljive.

Sobota, 18.9.2010

Bedel sem vso noč in spremljal dogajanje. Že okrog 22. ure sta se tekmovalca iz ekipe CT ROLA ŠPORT II prestavila na delček kopnega pod velikim drevesom, ki je zanju in za vso njuno opremo pomenil edini kolikor toliko varen kotiček na obali. Vztrajala sta v skoraj nemogočih razmerah in na koncu se jima je njuna vztrajnost obrestovala. Zasedla sta odlično 3. mesto, kar je zagotovo lep uspeh. Prejela sta pokal in nagrado sponzorja TUKANO iz Hoč. Kmalu za njima sta bila prisiljena premakniti svoje bivake tudi tekmovalca CT BREŽICE. To je bil zame alarm za nujen obhod vseh tekmovalcev. Najprej sem odšel do pozicij na začetku tekmovalne trasein vse je kazalo na kolikor toliko normalno stanje. Govoril sem s tekmovalci, ki so kljub dežju in narasli vodi premetavali sisteme in hranili s kobrami in fračami, ob mojem vprašanju kaj nam je storiti so le skomignili z rameni in mi odgovorili: »Kaj hočemo, proti naravi ne moremo nič. Lovili bomo naprej, ni panike.«

Okrog 2. ure zjutraj je prišel k meni tekmovalec ekipe CT BLED I in mi rekel, da bo prenehal loviti, saj voda hitro narašča in ne želi biti preveč moker in morebiti še zboleti zaradi tega. Na njegovo pobudo sem odšel še enkrat vzdolž celotne tekmovalne trase, da vidim, kako je z ostalimi. Ustavil sem se pri vsaki ekipi in od tistih, ki so bedeli slišal: »Počakajmo do jutra, bomo videli, kako bo. Itak smo premočeni, vztrajali bomo naprej.«

Pomirjen, vendar še vedno zelo zaskrbljen, sem prebudil ostale sodnike. Po kratkem pogovoru smo se odločili, da tekmovanje zaključimo po preteku polovice od predvidenih 50 ur. Vremenska napoved, ki sem jo spremljal celo noč ni obetala nič dobrega, tekmovalni boksi se že zdavnaj niso več videli, nismo smeli dovoliti, da se komu kaj zgodi.

Do jutra je veliko ekip v nemogočih razmerah ulovilo še veliko rib. Oster boj je potekal med ekipo CT BREŽICE in ekipo CT ROLA ŠPORT II. Razlika je bila minimalna, borila sta se za 2. oziroma 3. mesto. Ker so se krapi z naraslo vodo pomaknili povsem do obale, sta to s pridom izkoristila tekmovalca CT BREŽICE in ulovila sta majhnega krapa s težo 900 g. To je bila na koncu tudi najmanjša riba, za katero je nagrado prispeval sponzor podjetje TRNEK.si iz Tržca pri Ptuju. V njun boj za nagrado pa se je vmešala ekipa CT FISHERSTAMMTISCH II, ki se je uvrstila na drugo mesto.

Med tem pa sta tekmovalca CT FZZ nadaljevala s svojo začetno taktiko in uspela sta uloviti več lepih krapov, katerih skupna teža jima je pomagala za osvojitev prvega mesta. V le 26. urah sta uspela uloviti več kot 90 kg krapov, kar je izjemen uspeh. V čem je skrivnost njunega uspeha, pa lahko le ugibamo.

Pozabil sem omeniti, da bo reportaža o tem športnem dogodku objavljena tudi v časopisu NOVI TEDNIK iz Celja, ki jo bo pripravila njihova novinarka. Upam, da bodo ljudje iz napisanega razbrali, da ne gre za običajno ribiško tekmovanje, kjer ni nikomur mar za poškodbe in življenje ulovljenih rib.

V imenu Športnega kluba kraparjev Slovenije se zahvaljujem vsem sponzorjem za prispevane nagrade, RD Voglajna za podporo pri organizaciji tekmovanja, Sidoniji, Marinu, Nejcu, Anji in Mihu za požrtvovalno pomoč pri organizaciji in izvedbi!

Se vidimo na Carp Cupu Slivnica 2011!

Sandi Kolar