Razno

Kraparji radi pozabljamo

postavitev opreme

Kraparji radi pozabljamo na stvari, ki nam pomagajo pri uspešnem krapolovu

Napisal bom nekaj besed o razporeditvi in postavitvi opreme in pribora na mestu, kjer lovimo. Začnimo pri stojalu za palice – Rod Podu. Zagovarjam postavitev rod poda na način, ki mi nudi kar največ prostora za gibanje pred, ob in za njim in mi s tem omogoča maksimalno dober dril, zajemanje in odpenjanje krapa.

Rod pod le redko dvignem v zrak (kot Sky Pod) in nikoli (mogoče kdaj, zaradi vetra) ne spustim konice palic v vodo oziroma tik nad njo. Prednje noge dvignem ravno toliko, da lahko hodim pod palicami in seveda pod in med laksi in pri tem nemoteno drilam ribo v nekaj metrskem pasu. Ko opazim, da krap “pobere” katerega od laksov (če imam na stojalu več kot 2 palici) imam dovolj časa in prostora, da se pomaknem levo ali desno, palico spustim, dvignem, preložim preko laksa druge palice … odvisno od situacije.

Le redko se oglasi kateri od ostalih piskačev, tudi če sem sam. Ko lovim v paru, je zadeva še toliko lažja. Če se že zgodi, da je krap močan in da potegne laks katere od preostalih palic, prijatelj ali prijateljica samo privzdigne palico ali pa ga spusti, pred tem pa umakne laks iz piskača! Brezveznega piskanja ni in krapa zdrilam tiho in brez kravala. Prestavljanje ali izvlek ostalih sistemov odpade. Ko je vaba na mestu naj bo tam do prijema. Večkrat zamenjam vabo le takrat, ko lovim na topne bojlije ali pelete.

Stojalo za palice postavim vedno kakšen meter pred vodo, odvisno od konfiguracije obale. Včasih postavim stojalo tudi več metrov pred vodo, odvisno pač, kje in kako lovim.

Z premišljeno postavitvijo opreme, bo krapolov vam in vašim ribiškim prijateljem lepši, prijaznejši, uspešnejši …  Kraparija je lepa in predvsem zanimiva vrsta ribolova.