Categories
Splošno

Laks kot vodna ovira

Laks kot vodna ovira

Laks (najlon, silk …) pomeni oviro za krape in je večkrat vzrok, da krapi ne prijemljejo. Laks predstavlja za krape nevarnost in verjetno jih preplaši bolj, kot druga oprema, ki jo uporabljamo pri krapolovu. Kdor se tega zaveda ima zagotovo večji uspeh pri lovu krapov kot tisti, ki tega ne jemljejo resno.

Večino časa so naši laksi pod vodo in ne vemo, kaj se z njimi dogaja. Verjemite, da je lahko narobe postavljen laks, vzrok za neuspešen ribolov. Krap je previdna riba in ko naleti na laks, ki prečka njegovo pot, mu ta predstavlja vodno oviro, ki je znak za nevarnost. Seveda pa to ne pomeni, da so samo naši laksi vzrok za neuspeh.

V nadaljevanju bom opisal nekaj najbolj pogostih vzrokov, zaradi katerih sem prišel do zaključka, da laks pomeni za krape nepremagljivo vodno oviro.

Verjetno se vam je že večkrat zgodilo, da ste dobro lovili vse do takrat, ko je prišel na sosednji prostor drugi krapar in je v bližini vašega lovnega mesta pripravil novo krmišče. Še večja težava je, če nekdo, ki lovi na nasprotnem bregu, pripelje s čolnom vedro hrane in jo strese v vodo v bližini vašega krmišča, zraven pa položi vsaj dva sistema. V obeh primerih, je posledica manj prijemov ali pa krapi sploh ne prijemljejo več.

Vzrok za prenehanje prijemov ni bližnje krmišče in vabe, ki so padle v vodo. Pomislimo na množico laksov, ki predstavljajo krapom neprehodno oviro, ki jih prestraši in največkrat nočejo nadaljevati poti do hrane.

Pred časom sem lovil na mirnem delu Šmartinskega jezera, na sosednjem mestu pa je nekdo lovil soma in v njegovi bližini, je plavala velika jata krapov. Krapi nikakor niso hoteli priplavati na moje krmišče vse do takrat, da je ribič izvlekel sisteme in odšel domov. Čez čas so krapi le in več kot očitno je bilo, da so laksi sosednjega ribiča predstavljali krapom vodno oviro.

Če imate namesto klasičnih le občasne zelo kratke piske vaših signalizatorjev, je eden izmed možnih vzrokov, da se krapi zaletavajo v vaše lakse. Verjemite, da so možnosti za dober ulov ta dan minimalne. Mnogi kraparji najprej pomislijo na ploščiče, babuške ali druge ribe, ki naj bi poskušale pojesti bojli ali drugo vabo in le redki umaknejo lakse in tako sprostijo krapom pot.

Menjava smeri

Menjava smeri iz katere prihaja laks na naše krmišče, lahko pomeni veliko. Kraparji smo nagnjeni k šablonskemu ribolovu in najraje lovimo vedno na istem mestu. Verjemite, da se krapi navadijo na naše lakse, ki za njih predstavljajo nevarnost in dokler nevarnost ne mine, gredo rajši v drugo »gostilno«. Če ima lovno mesto dovolj prostora, prestavite stojalo za palice levo ali desno oziroma na drugo mesto kot ponavadi, presenečeni boste.

Če veste iz katere smer bodo prihajali krapi na vaše krmišče lahko poskusite loviti na takšnem mestu, kjer bo vaša vaba prva na njihovi poti. Če mora krap premagati vse ovire (lakse), ki so jih postavili drugi ribiči, bo verjetnost za dober ulov zelo majhna.

Pomislite na sprehod po gozdu zgodaj zjutraj, ko se zapletete v pajkovo mrežo. Kaj storite? Poiščete drugo pot, ker pajkova mreža na obrazu ni prijetna, čeprav ni nevarna. Kaj pa krapi? Kako se počutijo v mreži laksov, ki za njih pomenijo nevarnost?

Različni koti laksa

Sam sem zagovornik visoko dvignjenih palic, ker je na ta način pod vodo manj laksa, izognem pa se marsikateri podvodni oviri. Uporabljam kvaliteten lead core, ki ga še dodatno obtežim, da leži povsem na dnu. Krapi imajo skoraj popolnoma prosto pot do moje vabe, le nekaj metrov laksa jih pri tem ovira. Če lovi z mano moja soproga ali kateri od kolegov in je v vodi več palic, postavim vsaj dve palici na dodatno stojalo in s pomočjo zadnjega svinca lakse povsem potopim. V kolikor so različne globine in je v vodi polno štorov, hlodov, trave in ostalih ovir, takšen način nima nobenega smisla.

Razmišljajmo vsak zase

V tem članku sem navedel samo nekaj načinov, ki bi lahko bili komu v pomoč za dober ulov in dobro počutje za vodo. Načinov za »skrivanje« laksa, je zelo veliko in skoraj vsak krapar, ki želi dobro loviti, razmišlja poleg ostalega tudi o njih. Krapi so plašne ribe z ne preveč inteligence, vseeno pa jih imenujemo »vodne lisice« … nekaj je na tem.

Sandi