Razno

Lovim malo drugače

peleti_pva

peleti_pvaVeliko kraparjev uporablja pelete za privabljanje krapov, le redki pa pelete uporabljajo kot lovno vabo. Tudi sam sem bil v tej drugi skupini, vse do letošnjega leta. Pozimi, ko je dosti prostega časa in nisem za vodo, prebiram različno literaturo in razmišljam o vabah, ki jih bom uporabljal v sezoni. Preko sezone porabim kar veliko količino različnih vab in to je večkrat udarec za moj proračun. Želel sem najti vabe, ki bodo prijazne krapom in ostalim ribam, ki bodo atraktivne, ter ne nazadnje, ki bodo prijazne mojemu žepu.

Ko sem tuhtal in premišljeval o tem in onem, me je pritegnil članek v eni od hrvaških kraparskih revij. Bil je članek o uporabi peletov, kot lovne vabe. Coppens, mi je prišepnila žena, zakaj bi ne poskusil z njihovimi proizvodi? Nisem dosti razmišljal, na hitro sem pregledal spletno stran proizvajalca in prišel sem do zaključka, da bom v letošnjem letu lovil in krmil z njegovimi vabami. Žena je stopila v kontakt z uvoznikom in ko sem pregledal še cene, odločitev ni bila težka. Še posebej me je pritegnil nov proizvod, Halibut Super Crush, drobljenec, ki se uporablja za izelavo bojlijev in kot spod miks.

Pomlad se je približevala in z njo začetek tekmovalne sezone. Že v začetku aprila sem odšel na prvi trening na Slivniško jezero. Hladno vreme in mrzla voda nista obetala dobrega ulova in predvsem me je skrbelo, kako bodo krapi sprejeli pelete. Izbral sem pelete Marine, ter Standard. Slednji so hitro topni, približno v pol ure se raztopijo, Marine pa razpadejo v dobrih dveh urah. Krmil sem približno na eno uro in sicer nekaj raket na oddaljeno krmišče, bliže obali pa sem mešane pelete metal kar s kobro. Nisem čakal dolgo časa, ko so se že začeli prvi prijemi. Po pričakovanju so bili to majhni krapi vloženi v vodo jeseni. Prijem za prijemov sem imel in kljub mrazu in skoraj zimskim pogojem sem v dveh dneh uspel uloviti 23 krapov, največji je bil težak približno sedem kilogramov. Aha, še bojliji. Morda se bo kdo nasmejal, ko bo tole prebiral, zmlel sem pelete Green Betain in Carp, dodal sem še nekaj miksa in jajca. To je bilo vse, skuhal sem bojlije, ki se zelo dobro topijo, kljub temu pa ostanejo na dlaki dovolj dolgo, da ni potrebno skrbeti še o tem ali je vaba še ob trnku ali ne.

halibut02Proti koncu aprila sva skupaj z ženo lovila na tekmi na Šmartinskem jezeru. Bojlije sva izdelala iz miksa Halibut, kateremu sva dodala še rdečo jajčno jed, drobljene školjke in hrano za kanarčke, jajca, ter tekoči ekstrakt raka. Nobene arome nisva uporabila, bojliji imajo močan vonj po ribah, dobro se topijo v vodi in krapi so jih sprejeli v zelo kratkem času. Odlično se je pokazala kombinacija s polovico pop upa. Hranila sva s peleti Halibut in Marine, kot vabo za na las pa sva uporabila tudi pelete z luknjo. Na našem forumu sem opisal potek tekmovanja, prispevek si lahko preberete tukaj.

Letos še nisem našel prave priložnosti, da bi odšel loviti krape za več dni. Prvi daljši ribolov imam planiran za konec maja. Ko se vrnem, bom opisal svoja doživetja, lovil pa bom izključno na omenjene vabe. Kako kvalitetne so vabe sem spoznal takoj po tem, ko sem jih začel uporabljati.

Topni in atraktivni Peleti in bojliji Coppens Krapom prijazni izdelki

Pozdravljam vas do naslednjič!

Sandi