Razno

Lovimo z majhnimi trnki

Večkrat prav zaradi prevelikega trnka nimamo prijema ali pa so prijemi redkejši. Krap je pri vsesavanju vabe zelo previden in velik trnek bo začutil še preden bo vabo vsesal v usta.

Seveda pa moramo malim trnkom prilagoditi tudi velikost vabe in samo montažo na las. Trnki so izdelani iz tanke žice, kar povečuje možnost za trganje krapovih ust. Poskusite uporabiti trnke, ki so morda debelejši pa vseeno dovolj ostri. Palice naj bodo mehke, ne zanemarimo pa tudi predvrvice, ki naj bo tanka in močna hkrati. Primerna je mehkejša predvrvica ali pa fluorokarbon. Zelo pomebna je tudi nastavitev zavore na roli. Le-ta naj ne bo nikoli preveč zaprta, nastavite jo tako, da lahko krap pri vsakem pobegu izvleče najlon. Krapa vlečite z občutkom, brez forsiranja. S tem boste možnost poškodb na krapovih ustih zmanjšali na minimum, krap se ne bo snel snel zaradi pretrganega tkiva in zadovoljni boste z večjim številom ulovljenih rib.

Velikost vabe je potrebno prilagoditi velikosti trnka, saj se pri veliki vabi majhen trnek ne zapiči dovolj globoko in krap se sname že takoj po prijemu oziroma pri drilu. Če lovite z bojliji, naj bodo ti čim manjšega premera. Premer 8, 10, 12 ali 14 mm je pravi izbor. Vabe lahko kombinirate na različne načine, dva bojlija na las, bojli in majhen pop up, bojli in koruza, bojli in penica, karkoli si zamislite. Las naj ne bo prekratek, bolje da je kakšen milimeter daljši, nič ne bo narobe.

Sam uporabljam male trnke na takšnih mestih, kjer v vodi ni nobenih ovir in lahko krapa vlečem brez vsakega forsiranja. Tudi na vodah, kjer je pritisk ribičev izredno velik, je majhen trnek vsekakor najboljša izbira. Velikokrat sem poskusil loviti z isto vrsto vabe in z uporabo malega in velikega trnka. Rezultat je bil vedno v prid malim trnkom. Moram pa poudariti, da majhen trnek vselej zamenjam z večjim, če v vodi naletim na kakšno oviro ali pa da za ovire vem že v naprej. Pri lovu krapov v travi, kjer so potopljena drevesa, veje ali katera koli druga ovira je uporaba malih trnkov nesmiselna, saj ribo vlečemo bolj energično, pritisk je večji in krapova usta bodo zagotovo potrgana.

Ne povzročajmo ribam poškodb zaradi lastne malomarnosti ali neprimerne opreme in pribora.