Categories
Splošno

Postani krapar

Postani in ostani krapar

Vsak, ki se namerava oziroma se že ukvarja s kraparijo, naj se vpraša, koliko mu ta šport zares pomeni in kakšen je njegov odnos do rib. Krapar ne postaneš takrat, ko kupiš nekaj opreme, vrečko bojlijev in prebereš kakšno revijo ali članek. Tudi sodelovanje na socialnih omrežjih še ne pomeni, da si krapar. Postani krapar najprej v sebi. Marsikdo ne razume smisla modernega krapolova, ki naj ne pomeni ujeti ribo za vsako ceno. Poskusimo razumeti krape, poskusimo spoznati njihov svet. Poskusimo spoznati njihove navade in jih spoštujmo kot enakovredne nasprotnike. Pri lovu jim ne povzročajmo nepotrebnih poškodb in prevelikega stresa, ter jih kot dobre borce vrnimo nazaj v njihovo domovanje.

Ravnanje z ribami

Žal pa razmišljanje mnogih kraparjev ni takšno. Moderni krapolov je prehitro pritegnil posameznike, ki so kar preskočili osnove ribolova, kar se kaže (žal) pri njihovem ravnanju z ribami. Nekatere vode v Sloveniji so pod velikim pritiskom vsakovrstnih ribičev z različnimi pogledi na ribiško etiko. Nekateri upoštevajo ribe kot nasprotnike, drugi pa jih lovijo brez vsake milosti. Želja po trofejni ribi slednje večkrat prisili, da pozabijo na vsako humano ravnanje z ribo. Ne ozirajo se na trnke s katerimi lovijo, ne briga jih kakovost vab, sredstva za oskrbo ran so jim največkrat tuja in pomenijo kos nepotrebne opreme.

Nekaj slovenskih ribiških družin je zapisalo v pravila, da je potrebno ribe nad določeno težo obvezno spustiti. Nikjer pa njihova pravila ne omenjajo pravilnega ravnanja z ujetimi ribami. Nikogar ne briga za potrgan najlon iz katerega so ponekod nastale prave mreže in nihče niti ne pomisli, da je potrebno te “mreže” nujno odstraniti iz vode, če že hočejo zaščititi ribe. Prvi korak k zaščiti rib naj bi naredile prav ribiške družine, ki gospodarijo z vodami, v katerih plavajo krapi. Krapi so tiste ribe, zaradi katerih kupujemo dnevne in letne ribolovne dovolilnice, zahvaljujoč njim se promovirajo določene vode. Brez krapov vsega tega ne bi bilo. Torej, krapi prinašajo zaslužek ribiškim družinam, kako dolgo pa bodo prinašali ta zaslužek, je odvisno od nas kraparjev. Do takšnega zaključka so prišli vodilni v marsikateri ribiški družini, katerih vodilo je le in zgolj profit od prodanih ribolovnic.

Zaščita rib

V tujini so na mnogih vodah, ki so v privatni lastnini, sprejeli stroga pravila prav zaradi zaščite njihovih rib. Na nekaterih vodah je prepovedana uporaba trnkov, ki puščajo poškodbe na krapovih ustih, dovoljeni so le trnki predpisane oblike in velikosti. Prav tako je prepovedan tako imenovani Shock Leader, ponekod je prepovedana uporaba Bait Boata, prepovedan je razvlek sistema, prepovedano je hranjenje s pomočjo čolna. Še bi lahko našteval, vse te prepovedi so sprejete samo zaradi zaščite krapov pred poškodbami.

Kraparji zelo radi lovijo na velikih razdaljah. Razdalje 150 m in več lahko dosegamo le s kvalitetnimi palicami, katerih cena je zaradi kakovostnega materiala kar nekajkrat višja od ostalih. Ker vsak ribič, ki lovi krape ni pripravljen odšteti malega bogastva za nakup kvalitetne palice, večkrat uporabljajo kar palice, ki so namenjene hranjenju oziroma palice, ki sodijo v nižji kakovostni razred. Lov s takšnimi palicami pa je daleč od športnega, saj vrh ne amortizira udarcev in zaradi tega trnek para krapova usta. Kakšni športniki smo, če ulovimo krapa s težo preko 20 kg, pri borbi pa mu zaradi nepravilnega drila in uporabe nekvalitetnega pribora za vedno iznakazimo usta. Zamislimo se.

Uporaba ustrezne opreme in pribora

Ujemi in izpusti način ribolova naj bi ribe ščitil pred poškodbami, zato se potrudimo, da bo teh čim manj. Poskusimo vplivati na brezvestne ribiče, ki jim je vseeno za zdravje rib in ohranjevanje voda in narave. Vsi kdaj pa kdaj prestopimo mejo športnega in humanega odnosa do rib, zato poskušajmo doseči, da bo tega čim manj. Razmislite o tem, kakšno opremo uporabljate, kako vlečete ribo iz vode, kje lovite in s kakšnimi vabami lovite. Krap ni riba, ki bi jo bilo potrebno vleči po vodi na vso moč. Prav tako pa pretirano utrujanje ne pomeni nič dobrega za krapovo zdravje.

Trnki z veliko zalustjo trgajo krapova usta, zato se izogibajte njihovi uporabi. Tudi uporaba trnkov brez zalusti ni priporočljiva, čeprav naši zakoni to predpisujejo. Zakone so pisali ljudje, ki morda še nikoli niso lovili rib, še najmanj pa krape. Priporočljiva je uporaba trnkov z mikro zalustjo. Vsak od nas naj vsaj malo razmisli o humanem in etičnem odnosu do rib in naredili bomo velik korak k ohranitvi njihovega zdravja. Kapitalci bodo živeli dolgo, mi pa bomo imeli veliko možnosti, da jih Ulovimo in Izpustimo.