Razno

Praškasti dodatki za bojlije

Članstvo ŠKKS

Praškasti dodatki so pri izdelavi bojlijev nepogrešljivi, če želimo imeti dobre in učinkovite vabe za krape. Dehidrirani izdelki razno raznih proizvajalcev so na voljo skoraj v vsaki, bolje založeni ribiški trgovini.  Na policah trgovin najdemo rakce, lignje, školjke in ostale vrhunske izdelke, katerim namenjam posebno pozornost. Prepričan sem, da blagi atraktorji, kot je GLM ali morda rakci v predpisanih odmerkih ne igrajo nobene resne vloge glede atraktivnosti bojlijev, če jih uporabljamo skupaj s katero od kvalitetnih ribjih mok.

Praškasti dipi

Spraševal sem se in še večkrat preizkušal bojlije, ki sem jih »od zunaj« posul s katerim od praškastih dodatkov. Kako izgleda takšen bojli, ko pade na dno vode in kako se krapi odzivajo nanj? Kako dolgo se praškasti dip obdrži na poršini bojlija, preden se stopi? Kateri atraktor je boljši in s katerim bom lovil, ne glede na tip vode, letni čas in podobno?

Kuhane in skoraj ohlajene bojlije sem dal v malo posodico in posul s katerim od praškastih dodatkov. Čez kakšen dan, ko sem jih večkrat rahlo pretresel, je višek atraktorja padel na dno posodice (to sem uporabil naslednjič v miksu). Rahlo vlažne bojlije sem ponovno posul z nekaj praška in naslednji dan vse ponovil. Bojliji so  bili na ta način obloženi z zadostno količino praškastega atraktorja in pripravljeni za uporabo. Že pri prvih testiranjih sem dosegel zelo dobre rezultate in tudi po več urah v vodi, je tako nadipan bojli obdržal vonj atraktorja. Prijemi so bili pogostejši, prijemali so večji krapi. Mnogi strokovnjaki za bojlije jih še dodatno tretirajo od zunaj s katerim od tekočih aminokislinskih dodatkov, kar je po mojem, metanje denarja skozi okno.

Kaj uporabiti, da ostane praškasti dip dalj časa na bojliju?

Pred več leti sem v eni od kraparskih revij zasledil članek o gelu iz koruznih kalčkov. Poiskal sem tovrstni gel, ki je zelo dobro topen v vodi in v kombinaciji s praškastimi atraktorji, so lovni bojliji izredno atraktivni. Gel je dokaj gost, zato prelivanje bojlijev z njim ni mogoče. Bojlije dam v vrečko za zamrzovanje in dodam žličko gela iz koruznih kalčkov. S prsti rahlo pregnetem, da se gel enakomerno porazdeli po bojlijih in pustim v vrečki nekaj ur, navadno preko noči. Naslednji dan dam v drugo vrečko nekaj drobno mletega betaina in nekaj žličk praškastega atraktorja, ki ga nameravam uporabiti.

dip

Včasih je to GLM ali Squid ali jetra, odvisno od trenutnega navdiha. Vrečko napihnem in praškaste dodatke dobro premešam, ter nato posujem preko bojlijev, katerih se je oprijel gel iz koruznih kalčkov. Po določenem času se ves prašek obdrži na bojlijih in lovna vaba, je pripravljena za uporabo.

Preizkušajte in uživajte, predvsem pa poročajte o rezultatih in o vaših izkušnjah!

Sandi