Razno

Prednosti peletov

p1010802

p1010802Vse več kraparjev lovi samo s peleti, saj so izredno učinkoviti kot krmna in kot lovna vaba. Znano je, da na večih vodah krapi “počistijo” tepih iz peletov, medtem, ko popolnoma ignorirajo kupljene bojlije. Vzrok je v manjši topnosti in težji prebavljivosti bojlijev.
Hranljiva vrednost in atraktivnost je pri peletih veliko večja, kot pri kupljenih bojlijih. Skrbno izbrane ribje moke, moke školjk in ostale sestavine peletov, vsebujejo mnogo amino kislin, omega olj, vitaminov, mineralov, encimov itd. Vse te sestavine so pomembne za zdravje in rast krapov.

Med različnimi vrstami peletov, kraparji največkrat uporabljajo Halibut pelete, ki so v toplejših mesecih izredno učinkovita vaba. Skoraj bi lahko zatrdili, da so uspešnejši, kot katera koli druga vrsta peletov. Halibut peleti so zelo topni in marsikdo jih poskuša narediti obstojnejše z namakanjem v različna olja, ekstrakte in ostale pripravke, veliko kraparjev pa jih zmelje v moko in uporablja kot osnovo za izdelavo bojlijev. Bojliji narejeni iz moke Halibut peletov so učinkovitejši in odpornejši pred “napadi” ostalih rib, kot sami peleti.

p1010807Bojliji, ki so narejeni v obliki peletov ali v drugih oblikah zahtevajo veliko manj časa za izdelavo, vsekakor pa so učinkovitejši, kot okrogli bojliji. Hrane v obliki kroglic se krapi izogibajo, zato je veliko več prijemov na bojlije, ki so drugačnih oblik. Ste že poskusili loviti z enim tonečim in enim plavajočim peletom na lasu? Tisti, ki hočejo doseči boljše rezultate, se izogibajo standardnim metodam. Miks ima izredne lovne lastnosti, priprava bojlijev pa je zelo preprosta.
Uporaba različnih vrst peletov omogoča hitro privabljanje krapov na krmišče, na krmišču pa se zaradi lastnosti peletov zadržijo mnogo dalj časa. Ker se peleti razmeroma hitro topijo, je zelo dobro, da je na krmišču tudi nekaj bojlijev, pripravljenih iz HSC miksa.
Še vedno je veliko kraparjev, ki se izogibajo uporabi drugih vab in vztrajajo pri lovu na kupljene bojlije, kljub temu, da so le-ti manj uspešni, predvsem pa nekajkrat dražji kot peleti.