Categories
Splošno

Pribor za uspešen krapolov

Pribor in oprema kraparjev

Izbira ter nakup opreme in pribora je odločitev vsakega posameznika in je v veliki meri odvisen od “globine denarnice”. Najdražja in najboljša oprema ni zagotovilo, da bomo ujeli največ oziroma največjega krapa. Najprej razmislimo o tem, kakšne izkušnje imamo, kakšne so naše fizične sposobnosti, kje bomo lovili in kako bomo lovili. Največja napaka je, da kupujemo opremo zato, ker jo imajo drugi ali pa jo drugi hvalijo.

Palice

Vsaka palica ni primerna za vsakogar! Pred nakupom kraparske palice dobro premislite, kakšna bo primerna za vas. Ljudje smo različni, nismo vsi enako grajeni in nimamo vsi istih fizičnih sposobnosti. Nimamo vsi enako dolgih rok, enake velikosti dlani in iste tehnike pri metanju. Palico je najbolje preizkusiti, če je le mogoče, preizkusite več različnih. Sprehodite se kdaj ob kakšni vodi in se pogovorite o palicah s kraparji, ki tam lovijo. Naj vam ne bo nerodno povprašati jih o njihovih izkušnjah, mnogi se bodo z veseljem zapletli z vami v zanimiv pogovor. Morda se bo našel tudi kdo, ki vam bo z veseljem posodil palico za nekaj metov. Nikakor ne kupujte najdražjih palic, še posebej ne, če ste začetnik. Nikar pa ne kupujte najcenejših palic, kmalu boste spoznali njihove pomanjkljivosti.

Role, stojala za palice, indikatorji prijema …

Riba ne vidi naše opreme, zato nima oprema nobenega pomena pri uspešnem ribolovu. Draga in razkošna oprema še ne pomeni, da njen lastnik zna loviti ribe.

Oblačila, obutev, šotor …

Ležalnik, spalna vreča, obutev, šotori in oblačila pa naj bodo dobre ali pa vrhunske kvalitete. Največkrat kraparji varčujemo prav pri tem, kar pa je povsem narobe. Kvalitetna obutev in oblačila ter oprema za kampiranje nam omogočajo daljše, boljše in bolj zdravo bivanje ob vodi ob vsakem vremenu.

Blazina za odpenjanje rib, mreža za zajemanje rib …

Veliko opreme je namenjene preprečevanju poškodb ulovljenih rib. Na to pomembno opremo kraparji vse prevečkrat pozabijo ali pa izbirajo cenene izdelke, ki povzročajo ribam poškodbe zaradi neprimernih materialov ali slabe izdelave. Naj vam ne bo žal porabiti nekaj več denarja za nakup kvalitetne opreme priznanih proizvajalcev. Hvaležne vam bodo predvsem ribe!

Fotografiranje rib

Na trgu se dobijo kvalitetni fotoaparati že za zmeren denar. Ne potrebujemo najboljšega in najdražjega, fotografiramo se za spomin in zato je dovolj že povprečen digitalni fotoaparat. V času pametnih telefonov pa fotoaparata skoraj da ne potrebujemo več.