Razno

Sestavljeni bojliji

snezak

Sestavljeni bojliji imajo, vsaj po mojih izkušnjah, večkrat izreden pomen pri lovu krapov. Pred leti, ko sem se začel ukvarjati s kraparijo, sem uporabljal preproste prezentacije vab, kot je snežak, dva toneča bojlija na las, dve zrni koruze na las, koruza in košček penice in podobno. Načini pač, ki jih marskdo uporablja in kakršne sem zasledil v tujih revijah in na tujih spletnih straneh ter forumih.

V času, ko se krapi prehranjujejo “na polno”, kvaliteta ali prezentacija vabe ne igra velike vloge, prijemi se kar vrstijo. Povsem drugače pa je v obdobjih, ko se krapi ne prehranjujejo. Včasih sem ostal brez prijema tudi po dan ali več in to je bil čas za preizkušanje različnih sistemov in različnih prezentacij vab. Zadnja leta najdemo “sestavljene vabe” nekaterih proizvajalcev tudi na policah bolje založenih ribiških trgovin, ki pa niso niti približno tako učinkovite, kot vabe, ki jih sestavimo sami.

Meni najljubša je vaba, ki jo sestavim iz dveh polovičk različnih bojlijev prerezanih na pol, vmes pa montiram na las ustrezno obrezan plavajoči bojli. “Sendvič” bi lahko poimenoval tovrstno prezentacijo vabe. Zanimiva in predvsem uspešna, je tudi vaba sestavljena iz bojlija in dveh zrn koruze. Krapi so izredno radovedne ribe in ravno zaradi njihove zvedavosti so različne prezentacije nujne, če hočemo loviti dobro oziroma bolje, kot ostali kraparji.

V jezerih, kjer je prisotna kraparjem neljuba, zaradi nespametnih vlaganj v preteklosti zelo razširjena riba, Ameriški somič, je vaba sestavljena iz bojlija, tigrovega oreščka in zrna koruze, izredno zanimiva. Čeprav somiči bojli pojedo, ostaneta na lasu orešček in koruza. Nikoli pa ne namakam koruze ali tigrovega oreščka v dip ali kaj podobnega, ker sem že večkrat doživel, da so somiči obdelali tako pripravljeno vabo. Pozorni moramo biti na primerno dolžino lasa, da ni predolg ali prekratek, ustrezno dolžino pa najdeš čez nekaj časa.

Prepustite se domišliji in preizkušajte različne načine prezentacije vab zlasti v času, ko krapi ne prijemljejo radi. Odprla se vam bodo nova obzorja in krapolov bo postal veliko bolj zanimiv. Saj veste, krapolov ni samo posedanje ali ležanje pri palicah in čakanje na prijem.

Sandi