Categories
Splošno

Skrbno ravnanje z ribami

Prilagodimo opremo

Ne uporabljajmo palic s pretrdimi akcijami, če pa je to potrebno, pa utrujanje ribe prilagajajmo dani opremi. Vse preveč rib ima zaradi omenjene »težke opreme« ob nepravilni uporabi poškodovana usta, da o ostalih poškodbah sploh ne govorimo. Le redke so slovenske vode, kjer je potrebna uporaba ekstremne opreme. Rajši izbirajmo preudarno pripomočke tega tipa.

Uporabljajte kvalitetno opremo

Ko končno vzpostavimo kontakt z našim nasprotnikom-krapom, bodimo kar se da dobro pripravljeni. Imejmo blazino pri roki, podmetalko najbolje že predhodno v vodi, bodimo mirni. Vsaka riba drugače občuti situacijo, ko stopi v kontakt s palico. Prenaglo zaustavljanje ribe v zaletu ima lahko za posledico več škode kot pa koristi. Raje ne hitimo, pustimo da se nekoliko utrudi. Ko ribo utrudimo jo kar se da nežno zajamemo z mehko podmetalko. Podmetalke z vozli ali tiste s trdo in grobo mrežo so manj primerne. Večkrat stanejo krapa marsikatere luske. Čim debelejšo blazino dobro zmočimo, preden nanjo položimo ribo. Če imamo s seboj svojega ribiškega kolega še bolje, saj nam ta lahko vsekakor pomaga, da ribo umirimo. Tudi ko jo prenašamo iz vode na blazino pazimo, da bo imela vse plavuti ob telesu. Spoji med njimi in telesom so zelo krhki, in se hitro deformirajo. Zelo pomembno je, da je blazina na katero postavljamo ribo dobro zmočena. Tudi ribo je potrebno močiti med samim postopkom merjenja, odpenjanja ali drugega ravnanja z njimi, ker bomo zaščitili njeno sluz. Ribe tudi izvajajo pasivno dihanje preko kože, omogočimo jim čim manjši stres.

Vsi ti dejavniki so velikega pomena, če želimo, da krap odplava nazaj v svoj dom nepoškodovan!

Dobro zapetega trnka nikar ne vlečimo na iz ribjega gobčka. Globlje rane lahko deformirajo tkivo, še posebej pri manjših krapih. Lasersko brušeni trnki hitro režejo tkivo in poškodbe so katastrofalne. Uporabimo klešča, če je potrebno, vendar z občutkom! Najbolje je trnek vleči v nasprotno smer, pod točno takšnim kotom kot je ta penetriral v tkivo. Kot priporočilo so vsekakor trnki z mikro zalustjo, katere lažje odstranimo. Izogibajmo se trnkov z dolgim ukrivljenim vratom, ter modelov s konico izven linije hrbtišča. Takšni trnki po mnenju mnogih naredijo tudi ob nežnem utrujanju veliko škode. Kriva je predvsem mehanika delovanja. Ko smo ribo odpeli pa le odstranimo palico. Vrnimo jo na mesto kjer je bila, da ne pride do neželenih zlomov ob morebitni nepazljivosti.

Ravnanje z ribami

Preden ribo fotografiramo, si roke dobro zmočimo. Ribo dobro držimo blizu blazine. Vsaka riba je zunaj vode občutljiva na kakršnekoli udarce v telo in ti so lahko zanjo usodni. Nikar se ne fotografirajmo z ribo, ki še kaže znake borbe. Krap lahko relativno veliko časa preživi na suhem ob ustreznem postopanju z njim (polivanje z vodo, senca …), vendar ga ne puščajte na suhem predolgo. Počakajte le toliko, da se umiri in nadaljujte s postopkom fotografiranja. Najbolje je, da vas fotografira nekdo drug. Če ste za vodo sami in te možnosti nimate, pa opravite to početje kar se da previdno. Vedno uporabljajmo razkuževalno sredstvo, teh je na trgu izredno veliko. Izberite takšnega po vašem okusu in potrebah (spreji, geli, tekočine …). Ribe nikdar ne polagajte na hrbet ali celo trebuh, saj so vsi notranji organi prilagojeni življenju v vodi, kjer sta teža in pritisk gravitacije veliko manjša. Na suhem to lahko privede do pretiranih stiskov mehkih tkiv kot so jetra, mehur, ipd.. Tudi prstov ne tiščite pod škržne poklopce, ker lahko pride do poškodbe resic, poka kapilar, kar pa vodi v neprijetno poškodbo. Izkušeni in preudarni ribiči utrujajo ribo na način, ki zagotavlja minimalne posledice na ribi. Ostati mora samo minimalna rana na tkivu, kamor je bil zapičen trnek. To rano ne pozabite tretirati z razkužilnim sredstvom, predvsem takrat, ko je prišlo do malo večje raztrganine zaradi velike borbenosti ribe. Ribe se ne poškodujejo le med utrujanjem. Pomislite na ulov krapa po končani drsti. Takrat niso redki samčki, ki izgledajo, kot da so se vrnili »s fronte«. Mirno uporabite razkužilo na kakšni od ran. Poskrbite tudi za varne sisteme in jih uporabljajte na pravi način. Sistem pri lovu krapov naj vedno razpade ob morebitnem trganju. Izbirajte lovna mesta, kjer boste ribo dostojno pripeljali do brega in jo boste brez težav zajeli v podmetalko. Zavedajte se, da se vsaka riba bori za življenje, katero ji je dano. Stresni trenutki ob nepravilnem ravnanju in pomoči so lahko zanjo tudi usodni. Zato pazljivo, z vso skrbnostjo varujmo naše podvodne prijatelje!