Šola krapolova

Šola krapolova je namenjena tako začetnikom kakor tudi izkušenim kraparjem, saj se vsi učimo celo življenje. Današnji ribiči, mladi in stari, se večkrat znajdejo v dilemi, kaj sploh je moderni krapolov in kako postati krapar? Le redko kdo nam pove, da postaneš krapar najprej v sebi. Postati krapar preko noči je nemogoče, saj se vedno znova in znova odpirajo nova področja, ki jih je potrebno osvojiti, predvsem pa razumeti. Veliko kraparjev začetnikov začne loviti krape, ker je to moderno in ker to počnejo tudi drugi.

O priboru

Nakup pribora je odločitev vsakega posameznika, saj je v veliki meri odvisen od "globine denarnice". Najdražja in najboljša oprema ni nikakor zagotovilo, da bomo ujeli največ oziroma največjega krapa. Najprej razmislimo o tem, kakšne izkušnje imamo, kakšne so naše fizične sposobnosti, kje bomo lovili in kako bomo lovili. Največja napaka je, da kupujemo opremo zato, ker jo drugi hvalijo.

Začnimo pri palicah. Ni vsaka palica primerna za vsakogar! Nismo vsi enako grajeni, nimamo vsi iste fizične pripravljenosti, nimamo vsi enako dolgih rok, enake velikosti dlani, nimamo vsi iste tehnike pri metanju. Palico je najbolje preizkusiti, ne le eno, več različnih. Vedno se najdejo ribiči, ki vam bodo z veseljem posodili palico za nekaj metov. Sprehodite se kdaj ob kakšni vodi in povejte svoje želje ribiču, ki tam lovi. Prav tako se ne izplača kupovati najcenejših palic, čez nekaj časa boste spoznali njihove pomanjkljivosti. Ne boste je več uporabljali, ne boste je mogli prodati, zgrešena naložba.

Role, stojala za palice, indikatorji prijema itd., vse to je stvar posameznika. Riba ne vidi naše opreme, zato nima oprema nobenega pomena pri uspešnem lovu. Draga in razkošna oprema še ne pomeni, da njen lastnik zna loviti ribe.

Ostala oprema, kot so ležalniki, spalne vreče, obutev, šotori in oblačila pa naj bodo dobre ali pa vrhunske kvalitete. Največkrat kraparji varčujemo prav pri njej. Razmislite o tem, kvalitetna oprema nam omogoča daljše, boljše in bolj zdravo bivanje ob vodi ob vsakem vremenu.

Blazina za odpenjanje rib, mreža za zajemanje rib ... veliko je opreme, ki prepreči oziroma pomaga pri preprečevanju poškodb ujete ribe. Na to pomembno opremo kraparji vse prevečkrat pozabijo, tudi tej opremi in njeni uporabi bomo namenili dosti prostora.

Ne pozabimo še na slikanje z ribo. Na trgu se dobijo kvalitetni fotoaparati že za zmeren denar. Ne potrebujemo najboljšega in najdražjega, fotografiramo se za spomin in zato je dovolj že povprečen digitalni fotoaparat.

O vabah

Vabe so poglavje, ki mu moramo nameniti največ prostora. Napačno je razmišljanje, da obstaja super vaba, ki lovi v vseh sezonah, na vseh vodah in na katero se lovijo največji krapi. Takšne vabe preprosto ni! Nekatere vabe so boljše poleti, spet druge pozimi, nekatere so boljše na določeni vodi ... naučili se bomo uporabljati vabe, ki ne bodo škodovale ribam in ostalim prebivalcem v in ob vodi.

21. december, 2016
© 2009 - 2018 Športni klub kraparjev Slovenije | Izdelava spletne strani: 123 na spletu 123 na spletu.