Categories
Vabe za krapolov

Spomladanske vabe

Vabe za zgodnje spomladanske mesece

Kraparji imamo zelo različna mnenja glede vab, ki naj bi bile uspešne v zgodnjih spomladanskih mesecih. Krapi imajo radi vse vrste vab, naj bo to sladka koruza, konoplja, bojli ali kakšna druga vaba, vselej pa je ena vaba boljša od druge. Vse je odvisno od izkušenj posameznika, predvsem pa od vode, kjer lovimo.

Sladka koruza

Znano je, da krapi obužujejo sladko koruzo in to se ne bo nikoli spremenilo. Krap bo sladko koruzo vselej pojedel in tudi kakšna slaba izkušnja iz preteklosti ga od tega ne bo odvrnila. V pomladanskih mesecih bo koruza uspešna vaba ne glede na to, če jo uporabljamo samo ali skupaj z drugimi žitaricami. Uspešna je tudi v kombinaciji s peleti. Neprijetno pri uporabi mehke konzervirane koruze je to, da jo imajo rade tudi druge vrste rib in menjava vabe na lasu bo pogostejša, kot pri ostalih, trših vabah. Temu se lahko izognemo tako, da skuhamo tudi domačo koruzo, ki je trša in obstojnejša.

Tigrov orešček

Marsikdo bo zatrjeval, da je tigrov orešček uspešen kot vaba le v toplih, poletnih mesecih. Da to ne drži, lahko potrdi vsakdo, ki je s to vabo lovil pozimi oziroma v zgodnjih spomladanskih mesecih. V ribiških trgovinah lahko kupimo tigrov orešček, ki je že pripravljen za lov, večina kraparjev pa pripravi to zanimivo in uspešno vabo na svoj način. O tigrovem oreščku je napisanega veliko in kraparji imajo različne teorije o njegovi uporabi. Ena od njih je ta, da je orešček uspešna vaba na tistih vodah, kjer njegova uporaba ni “masovna”. Če se hrani z večjo količino oreščkov, krapi prenehajo z iskanjem druge hrane. Zakaj?

Nekateri izkušeni kraparji pravijo, da krap s svojimi močnimi zobmi oreške zdrobi na več manjših koščkov, ki imajo zelo ostre robove. Ko ti koščki potujejo po krapovem črevesju, se na steni pojavijo majhne ranice in te bi naj bile vzrok za to, da krap preneha pobirati orešček in tudi ostale vabe in konec je s prijemi.

Spet drugi zatrjujejo, da ostri robovi nikakor ne škodijo krapovemu črevesju. Okus in krhkost oreščkov krapi obužujejo in ko izločijo neprebavljene delčke, jih znova pojedo, seveda pa jih z veseljem pobirajo tudi drugi krapi, ki jih strejo na še manjše delce in neprebavljene izločijo. Krog se zakluči šele takrat, ko so koščki popolnoma zdrobljeni. Če hranimo z veliko količino oreškov se zgodi, da krapi prenehajo z iskanjem ostalih vab.

Peleti

Peleti so postali zelo priljubljeni kot hrana za privabljanje in seveda lov krapov. V spomladanskem času, ko je voda še hladna, uporabljajmo pelete, ki ne vsebujejo živalskih maščob, saj jih krapi težko prebavijo. Najprimernejši so peleti iz rastlinskih mok, še posebej tisti z raznimi dodatki, kot je betain, ekstrakti lignjev, školjk itd.. Zelo dobra je mešanica več vrst peletov, različnih dimenzij in velikosti z različno topnostjo. Peleti v PVA vrečki ali mrežici in bojli na lasu so odlična kombinacija in le redko ostanemo brez prijema.

Bojli

Ker je voda še hladna ne uporabljamo bojlijev, ki imajo dodane moke živalskega izvora, saj so za krape težko prebavljive. Najboljši so bojliji, katerih osnova je mleta ptičja hrana. Bojliji so uspešni kot samostojna vaba, zelo dobri rezultati pa se dosežejo v kombinaciji z ostalimi vabami, še posebej s peleti.