Categories
Splošno

Taktika pogostega premetavanja

Krapi se izogibajo vabam

Zagotovo ste mnogi doživeli, da so bili krapi na krmišču, vseeno pa niso pobrali vaše vabe. Zakaj se to dogaja? Krapi se izogibajo vabi, ki je ob trnku, ostale vabe pa pobirajo brez pretiranega strahu. Na jezerih, kjer je malo naravne hrane in so krapi na nek način odvisni od vab s katerimi jih kraparji hranimo, so krapi pri iskanju hrane manj previdni in hitro poberejo različne vabe. Povsem druga zgodba pa je na vodah, kjer je naravne hrane v izobilju. Ko sem na takšni vodi dalj časa brez prijema sem prepričan, da se krapi izogibajo vabi ob trnku, ker so jo “spoznali” kot nevarno.

Dovolj je, da premečem

Večkrat sem prekinil čas brez prijema tako, da sem premetal enega od sistemov in kmalu je sledil prijem. Pri tem početju nisem zamenjal vabo ali dohranil s svežimi bojliji, “staro” vabo sem vrgel skoraj na isto mesto. Na ta način sem nekako zmedel krape, saj se je na krmišču zgodilo nekaj novega. Tovrstno taktiko sem dostikrat s pridom uporabil na kraparskih tekmah.

Veliko kraparjev se izogiba pogostemu premetavanju sistemov, ker so navajeni hraniti in premetati sisteme točno ob določeni uri. Ponavadi nahranijo in premečejo sisteme preden se spusti noč in zjutraj, ko se zbudijo. Ta način je morda dober na nekaterih vodah? Prepričan sem, da na vodah, ki so pod velikim pritiskom, takšen način hranjenja in premetavanja sistemov ne prinese dobrih rezultatov.

Ko ni prijema, premečite sisteme

Za vodo prebedim večino časa, še posebej poskušam ostati buden ponoči. Pozorno spremljam dogajanje v vodi in ob njej, spremljam dogajanje na krmišču in tudi ponoči premečem sisteme. To početje se mi je že večkrat obrestovalo, še posebej na kraparskih tekmovanjih. Nikoli ne bom razumel kraparjev, ki prespijo cele noči in niti slučajno ne vedo, kaj se dogaja ponoči. Verjetno ostanejo njihove vabe ob trnkih od večera pa do naslednjega dopoldneva nedotaknjene. Še posebej v letnih časih, ko se krapi ne hranijo “na polno”.

Vselej sem dobro lovil (ne glede na vodo), ko sem premetal sisteme takoj po svitu. Ne glede na to, če sem ponoči imel prijeme ali pa ne. Na krmišču se je nekaj spremenilo in krapi, ki so zvedave ribe, so to preverili. Vsaj enega izmed njih je premamila vaba, kar nekajkrat pa sem imel tudi po več prijemov hkrati.

Ne zamudite zore

V poletnih mesecih hranim takoj po svitu, če sem na tekmi uporabljam kobro, drugače pa raketo ali spomb. Najprej nahranim krape in takoj nato premečem sisteme. Za to početje porabim vsega nekaj minut in ko se šele dobro zdani, imam ponavadi že prijem ali dva. Ni lepšega začetka dneva in kot sem že napisal, ne razumem tistih, ki lahko vse to prespijo. Tudi meni se včasih ne ljubi in bi rajši popil jutranjo kavo, pa vendar …

Ko imam čas razmišljam, zakaj je temu tako? So ponoči krapi pojedli vso ostalo hrano in so vabe, ki so padle v vodo edina hrana na krmišču? So mogoče druge ribe zjutraj bolj agresivno iskale hrano in so krapi hitreje opravili svoje delo? Veliko vprašanj se mi poraja v glavi in težko bi karkoli trdil. Važno je le, da sem s taktiko pogostega premetavanja ulovil več krapov kot takrat, ko sem tudi po več ur čakal na prijem!