Razno

Zakaj riba pobegne pred podmetalko?

podmetalka

Zakaj riba pobegne pred podmetalko, tik preden bi bila na varnem v mreži? Ponavadi se to zgodi zaradi tega, ker se tisti, ki ribo zajema ne potrudi dovolj ali pa preprosto nima pojma. Upam, da bom lahko z besedami dovolj nazorno opisal, kaj sploh mislim.

Zlagal se bo vsak, ki bo trdil, da še ni izgubil krapa pred podmetalko. Še posebej rado pa se to zgodi, če sta pri zajemanju dva.

Največ rib oziroma krapov izgubimo:

– če stojiš na obali in paziš, da si ne zmočiš čeveljčkov, podmetalko pa držiš v vodi in čakaš, da bo kolega zdrilal ribo v mrežo si naredil največjo napako, kar napak lahko sploh narediš.
Stopi v vodo do kolen ali do pasu, če sta obala in dno temu primerna, sleci se do spodnjic, sezuj čeveljčke, saj na krapariji nimaš kaj počet v njih! Ko je riba dovolj blizu potisni podmetalko globoko v vodo proti krapu in ga zajemi v mrežo! Pogumno, brez oklevanja, pusti kolega na bregu, naj govori, kar hoče! Podmetalko potegni rahlo nazaj in krap je v mreži.

– če zagaziš v vodo in nato brezglavo rineš proti zapeti ribi v vseh smereh, si naredil drugo napako, ki je po teži enaka prvi.
Drži se v prvem primeru napisanega in ti bo v življenju lepo. Vsaka zajeta riba ti bo pomenila skoraj toliko, kot da si jo sam ulovil! Kolega ti bo pa neskončno hvaležen!

– če stojiš v vodi in podmetalke nisi potisnil dovolj globoko, si naredil še eno napako, ki se lahko enači s prvima dvema.
Krap se ponavadi sname takrat, ko ga ribič dviguje, ker ga želi kar se da hitro spraviti v mrežo. Zato jo je treba zariniti dovolj globoko, da krap “kar pade” v mrežo.

Še lahko naštevam napake, zaradi katere se ribe zgubljajo tik pred podmetalko, primerov je zelo veliko in vsakega bi lahko označil za napako, ki pripelje večkrat do prepira in do “bivših prijateljev”!

Ko si za vodo sam in moraš zajeti ribo ne imej podmetalke na mestu, kjer je ne boš dosegel. Podmetalko postavi v vodo, drži jo med koleni ali med zobmi in drilaj. Ko je krap dovolj utrujen in dovolj blizu mreže, jo porini v vodo dovolj globoko in potegni proti sebi. Krap je v mreži, zaslužiš si pohvalo, zmagal si! Če nimaš pene na ročaju podmetalke uporabi stiropor in ga natakni na ročaj. Pomaga!

Naj bo mesto, kjer naj bi zajemal krape očiščeno, brez vej in podobnega, kar te bo motilo pri zajemanju ribe.

Toliko, takšno je moje mnenje in tako sam zajemam ribe.

Še nasvet

Ko si za vodo sam in je v tvoji bližini le nekdo, ki ga ne poznaš dovolj dobro in za katerega ne veš, če sploh zna zajeti ribo v podmetalko, jo zajemi sam!